BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, June 28, 2010


Wednesday, June 16, 2010

21 Pesanan Isteri Untuk Suami

Sekarang ini, ramai para suami yang ambil mudah dan mengabaikan
tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga. Sikap ambil mudah dan tidak
peduli suami ini menyebabkan banyak masalah rumahtangga yang timbul.
Rumahtangga yang sepatutnya menjadi tempat istirehat, tempat bermesra,
tempat mendapat kasih sayang, tempat yang dapat memberikan ketenangan
pada si isteri dan si suami, telah menjadi sebaliknya. Tiada lagi harmoni, tiada
lagi ketenangan, tiada lagi kebahagiaan yang dapat dirasai dalam kebanyakan
rumahtangga sekarang. Mengapa ini terjadi?

Salah satu punca utama yang menyebabkan kita tidak dapat merasai
ketenangan, tidak merasai kebahagiaan dalam hidup berumahtangga ialah
kerana disebabkan kegagalan suami berperanan sebagai suami yang mithali.
Berikut adalah 21 pesanan isteri kepada suami, yang saya kira perlu
diambil perhatian serius oleh semua yang bergelar suami. Baca dan
cubalah amalkan setakat yang termampu.

1. Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang
bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas.
Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di
telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang
diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri
menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias
isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.

4. Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama
suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuni nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih
daripada suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok
kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan
macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak
sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk
dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya.
Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak
menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri.
Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan
sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh
sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan
mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau
tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum
sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma
masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong
jimatkan perbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat
atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa
boleh kontrol kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan ahli keluarga isteri walaupun anda cuma main
wayang bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan
sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumah tangga. Sekali
atau berkali-kali kala tolonglah membeli minyak masak, bawang, lada,
sayur dan sebagainya.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, Jangan
bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya
perempuan ni, semakin suami”degil” tak nak minta pertolongan. selagi
itulah dia rela nak tolong (lainlah kalau anda kahwin dengan
perempuan kedekut!.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan
dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul
sampah, bila dah guna ubat gigi, bubuh, balik penutupnya, dah ambil
sesuatu barang, simpan balik di tempat asal. Susah sangat ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan
kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali.
Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Mereka pun
manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi
diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri
sendiri.

17. Jangan main kayu tiga. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri anda yang
buat, tentu anda tak boleh nak bertolak ansur. Jadi mengapa isteri
anda kena bertolak ansur kalau anda buat?

18. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor.
Tunjuk-lah anda mengambil berat tentang dirinya.

19. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian
rumah tangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau
suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat.
Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak Jadi bapok kalau
pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan
saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya
laku bila dah mati nanti.

21. Jangan buat tak tahu kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau
perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu pujuk, pujuk. Hati orang
perempuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan
bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh
menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum
lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang
perempuan ni enteng sahaja. Kalau kita orang semua pakat mogok,
anda juga yang rugi!


Semoga saya dan semua para suami semua berlapang dada dan dengan hati
yang terbuka menerima permintaan dan pesanan isteri ini. Semoga saya
dapat amal apa yang diperkatakan. InsyaAllah.

Friday, April 30, 2010

sacrifice

Self-sacrifice enables us to sacrifice other
people without blushing.

Self-sacrifice is the real miracle out of which all the
reported miracles grow.

Sacrifice, which is the passion of great souls, has never been
the law of societies.

In this world it is not what we take up, but what we give up,
that makes us rich.

Too long a sacrifice can make a stone of the heart.
O. When may it suffice?

Monday, February 8, 2010


Tahun Baru!!!



Tahun 2010
ak nak mulakan langkah

ak sebagai seorang peniaga....
Pelan sepanjang 2009 dah pon ak
laksanakan 80%....
so,tahun 2010 neh ak nak kembangkan
lg sayap ak...
anak ak dah masuk 6 bulan,so ak kene la start
kumpul duit sebanyak yang boleh....
x la anak ak nnti tersangkut kat
tengah jalan mcm ak...
by the way,to all my fwen
Happy New Year!!!!





Tuesday, September 1, 2009

~ 27th July 2009 ~

11.30mlm

isteri ak ckp die skit prot... gua dah cuak dah...
nak kate dah nak bersalin ade lg sebulan...??

11.45mlm

Air ketuban bini gua dah PECAH!!! gua panik giler...
yg ade dlm pale otak gua time tue cume mama gua...
cepat2 gua amik phone gua call my mom...
"ABG!!! Anta ika G Hospital!!!" tue la yg mama gua
sound kat gua.....

12.00 Tgh mlm

Gua sampai kat Hospital Selayang....
Gua dok kalut sampai leh plak tertinggal I/C gua kat umah...
Ape lg,gua cepat2 patah blik umah,terpakse tinggalkan bini gua kat nurse..

12.30 pagi

Sampai kat hospital,gua registerkan bini gua,then doktor check bini gua..
Lame gak bini gua kene check,time tue even mate gua dah berat,gue kene tahan gak...

1.00 pagi

my beloved wife kuar,doc kate kene tunggu dul,sementara tue bini gua
kene masuk wad...

3.00 pagi

Gua dok kat luar wad tunggu bini gua,mate dah lebam,tp kene tahan dulu coz gua takut anak gua kuar nnti gua tertido...

4.00 pagi

Doc check lg bini gua...
Doc ckp maybe dlm tgh ari br leh masuk labour room...
time tue gua tgk bini gua kesian pon ade... muke dah pucat la...

10.45 pagi

Saat nie gua rase saat yg paling gua takut...
Bini gua dah masuk labour room...
Then x lame pas2,doc suruh gua masuk sekali...
dengan selambe gua masuk... time tue dah x pikir pon gua...
dalam pale gua time tue moga2 anak gua ngan bini gua selamat...

12.16 tgh hari

lepas sejam lebih bini gua bertarung,kuar la anak gua...

HERO!!
gua dapat baby boy... even gua dah scan,tp biler tgk die kuar je trus pancut kat mama die mmg seronok...
time tue la ati gua sebak,sedih,lega,seronok... sume ade beb...
time tue gua mmg bersyukur sgt...

Tue la perjalanan untuk anak gua Zulkarnain Danish Bin Mohamad Fadzil untuk melihat dunia nie....

** Sesape yg bace mini jurnal gua nie,cube la lu org syg bini lu...
Even org kate beranak nie sakit,tp pengalaman and kesedaran yg korg akan dpt lg besar...
Susah kite nak sedar betapa susahnye bini lu org nak mengandung,then beranak,after that nak jg baby lg....

So,gua nasihatkan kat sini,sayangi la bini lu org,Hargai la bini anda.....

Sunday, May 24, 2009

kubah terbang